Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden. Daadkracht komt in vrijwel ieder competentieprofiel voor een leidinggevende voor. Als leidinggevende word je vaak beoordeeld op je daadkracht. Of en op welke manier jij zaken voor elkaar krijgt. Zeker in het onderwijs is daadkracht bijna een kernkwaliteit voor een schoolleider.
Maar wat is daadkracht eigenlijk? Is dat aangeboren of kun je het leren? En wat kun je er dan mee als mensen zeggen dat je daadkrachtig overkomt? In dit blog geef ik je 7 adviezen voor het nog verder ontwikkelen van jouw daadkracht.

Daadkracht wordt wel omschreven als de kunst van het doorgaan bij tegenslag. Vol te houden wat je van plan bent en met een zekere wilskracht in het leven staan. En dan nu het goede nieuws: Daadkracht is zeker te ontwikkelen.

Hoe jij dat als leidinggevende doet?

Lees dat in de onderstaande adviezen.

Jouw persoonlijke visie en missie

Als onderdeel van jouw persoonlijk leiderschap heb je een persoonlijke visie en missie. Daarom staat beschreven (of heb je in je hoofd) wat jouw hogere doel is in dit (werk) leven en vanuit welke voor jou relevante waarden je dit doel wilt bereiken. Korter gezegd: waar ga ik voor(visie) en waar sta ik voor (missie). Je daadkracht ontwikkelen gaat veel eenvoudiger als je dit helder op je netvlies hebt.

Het ontwikkelen van daadkracht heeft echt een visie en een missie nodig. Van daaruit ontstaat toewijding aan jouw visie en missie. Die toewijding leidt tot daadkracht. Want rechtsom of linksom. Jij wilt vanuit je waarden je visie realiseren.

Deel je persoonlijke visie en missie met anderen

Het delen van je persoonlijke visie en missie werkt stimulerend voor hen die er naar luisteren. Praten over je visie en missie zorgt er ook voor dat jij keer op keer toetst of datgene wat je zegt nog steeds past bij de (levens)fase waarin je jezelf bevindt. Jouw plan kan zorgen voor beweging bij een ander. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Anderen raken geïnspireerd en gaan hetzelfde doen. Vragen aan jou hoe het staat met het realiseren van je doelen. Dat levert energie op. En motivatie voor jou want je wordt keer op keer geraakt door de vragen en onbedoeld krijg je een soort van stok achter de deur om actief met je doelen en waarden bezig te blijven. Want er zal ook best tegenslag opdoemen. Dan zorgen je visie en missie ervoor dat je trouw kunt blijven aan jezelf. Als dat geen daadkracht is.

Opdelen in kleine doelen

Zeker als je visie nog redelijk ver van je weg staat is het handig om te werken met kleinere doelen. Een soort van piketpalen die je tonen hoe ver je bent in het realiseren van wat je wilt. Het maakt ook je werk en de daarvoor benodigde inspanning overzichtelijk en gemakkelijker te behappen. Houd wel goed je eigen planning in de gaten. Onverwacht kost iets bereiken misschien toch meer tijd dan waarop je rekent. Plan dus ambitieuze maar realistische doelen.

Wees niet te star

Niet alles in je leven is te plannen. Houd er dus rekening mee dat er ook in jouw plannen onverhoopt iets kan of moet veranderen. Kijk wel steeds of en in hoeverre een verandering in je plan nodig is. Jij bent de regisseur van je eigen plannen en leven.

Als je iets moet of wilt veranderen probeer dan vooral om het goede te behouden en niet te veel tegelijkertijd aan te passen. Zorg ervoor dat je flexibel bent in je route en dan word je vanzelf flexibel in je aanpak. Verander je uiteindelijke doel niet. Dat leidt alleen maar af. Het gaat om aanpassen en vasthouden.

Geen woorden maar daden

Als je toch een tegenvaller hebt

Als er tegenvallers zijn gebruik dan al je creativiteit en flexibiliteit om het probleem van dat moment op te lossen. Wanneer je zelf de overtuiging hebt dat dat gewoon gaat lukken dan is de tegenslag al voor meer dan de helft overwonnen. Want je weet dat je het kunt. Je hebt het immers al meer gedaan. Daarom lukt het morgen ook weer. Volhouden en gewoon doorgaan is het credo. Ook dat is daadkracht!

Zorg dat er geen afleiding is

Als jij de volledige aandacht hebt op jouw visie en missie en daar ook trouw aan blijft dan kan er eigenlijk niet zo heel veel fout gaan. Laat je niet van de wijs brengen door wat al is gebeurd en heb niet teveel zorgen over wat nog komen gaat. Focus op je visie en missie en laat je niet afleiden. Ook eventueel ander werk of nieuwe medewerkers mogen je niet afleiden. Jij bepaalt immers zelf wie je bent.

Geen woorden maar daden

Door af en toe achterom te kijken zie je de stappen die je al hebt gezet en word je je steeds bewust van welke stappen je nog mag zetten. Dit stimuleert jou enorm en heeft een positieve invloed op jouw daadkracht. Vergeet ook niet om jezelf en eventuele andere betrokkenen te belonen voor de stappen die jullie zetten. Dat doen we veel te weinig! Je mag jezelf en ook anderen best belonen op zijn tijd.

Vanzelfsprekend begint alles met jouw bewustwording dat je daadkracht kunt ontwikkelen. Dat is al een hele stap. Door bovenstaande tips in jouw praktijk te brengen en vooral veel te oefenen zul je na verloop van tijd merken dat je daadkrachtiger wordt.

Ik wens je een dag vol daadkracht.

Wil jij hulp bij het daadkrachtiger worden? Begin dan hier en we kunnen snel een afspraak maken.

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

3 reacties op “Geen woorden maar daden”

  1. Pingback: Ben jij als schoolleider soms net een mens? - renerensen.nl

  2. Pingback: Leiding geven is soms net skiën - renerensen.nl

  3. Pingback: 5 tips voor succesvol veranderen - renerensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waanzinnig aanbod...

Heb jij mijn nieuwe e-book “Eerste Hulp Bij Werkdruk en Stress” al besteld? Niet? Dan kun je het hieronder alsnog doen!

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches