Heiligt jouw doel alle middelen?

Heiligt jouw doel alle middelen? Hoeveel is het jou waard om een gesteld doel te bereiken? Veel? Alles? In mijn praktijk merk ik vaak heel andere dingen. Dan blijkt het behalen van een doel soms een lastige opgave. En dat geldt niet alleen in de werksituatie. Ook privé blijkt dat het vaak lastig is om aan een gesteld doel vast te houden. Hoe komt dat eigenlijk?

Waarom worden zovele doelen die we onszelf stellen niet gehaald? Waar heeft dat mee te maken? Vaak heeft dat te maken met de route die je moet afleggen om je doel te bereiken.

Haal er plezier uit

Wellicht weet je dat ik net als heel veel meer mensen erg ziek ben geweest van het Corona virus. Inmiddels ben ik aardig op streek in mijn revalidatie. Een vast onderdeel in dat revalidatietraject is een dagelijkse wandeling. Simpelweg omdat hardlopen me nog niet lukt en ook wandelen mijn herstel bevordert. Daarom vind ik wandelen een goed alternatief. Vanmiddag was ik bij mijn fysiotherapeut en zij vroeg me of ik dat wandelen wel leuk vind.

Daar moest ik even over nadenken. Is dat wandelen eigenlijk wel leuk? Mijn conclusie was uiteindelijk dat het me geen meter boeit of wandelen leuk is. Ik heb me een doel gesteld. Ik wil fysiek in staat zijn om eind juli 2 uur achter elkaar auto te kunnen rijden. Zodat ik samen met mijn vrouw naar Italië kan rijden. Als dat tegen die tijd weer mag. Dat is mijn doel en dan maakt het niet uit of wandelen leuk is. Dan draagt wandelen bij aan het bereiken van mijn doel.

De vragen die ik krijg

Je zult begrijpen dat die dagelijkse wandeling voor mij geen doel op zich is. Het gaat mij er om dat ik door het wandelen mijn herstel bevorder. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Dat ik merk dat ik het langzamerhand best verslavend ga vinden is iets anders. Ik vind het heerlijk om ’s avonds door de velden te lopen. Blik op oneindig en verstand op nul denk ik dan vaak bij mezelf. Ik kan tijdens de wandeling rustig nadenken over de dingen waar ik mee bezig ben. Menig onderdeel van deze programma’s is tijdens een wandeling ontstaan.

Toch ervaar ik aan de andere kant ook dat het hebben van een concreet doel mij helpt om het wandelen vol te houden. Ook op de momenten dat het buiten regent dat het giet. Dat doel helpt mij om vol te houden. Om ook tijdens een regendag wel te gaan wandelen. Ik weet ook niet waarom het zo werkt, maar het doel heiligt voor mij veel middelen. Zo werkt het voor mij en zo plan ik ook mijn acties. Ik weet dat ik deze dagelijkse wandeling alleen volhoud met een duidelijk doel. Dat doel is dus functioneel voor mij en helpt me om de acties te doen.

Doen wat je leuk vindt

Hierboven schreef ik al dat het mijn ervaring is dat veel doelen niet bereikt worden. Vaak ligt de oorzaak daarvan in de weg er naar toe bijvoorbeeld. Die is dan toch wel erg lastig, vol met allerlei hindernissen of veel te lang qua tijdsduur. Het kan helpen om je doelen te bereiken als je er in slaagt om plezier te halen uit de doelen. Om het prettig te vinden er aan te werken. En dat heeft impact op de manier waarop je als leidinggevende aan je doelen werkt.

Als je geen plezier haalt uit het werken aan die doelen dan zijn ze eigenlijk al bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Haal je er evenwel plezier uit dan is de kans dat jij je doelen haalt veel groter. Als jij als leidinggevende een organisatieverandering wilt doorvoeren dan helpt het enorm als je daar plezier en voldoening uit Als je voldoening haalt om je mensen mee te nemen in deze verandering en de gesprekken die nodig zijn om er te komen.

Het kan dus erg helpen als jij weet wat jou energie en voldoening geeft. Waar jij plezier uit haalt en leuk vindt. Als je dat helder voor ogen hebt dan kan het zomaar zijn dat jij eenvoudig je doelen haalt. Inzicht in wie jij bent en wat voor jou belangrijk is, is in deze context essentieel.

Heiligt jouw doel alle middelen?

Zo zie je dat er verschillende mogelijkheden zijn om de doelen die jij jezelf stelt in dit leven te bereiken. Er is daarin geen goede of foute aanpak, het is vooral wat bij jou past. Heb je een doel nodig om in beweging te komen? Kom je toch wel in beweging en zie je wel waar dat toe leidt?

Wat het ook is, zorg ervoor dat je met zaken bezig bent die plezier, voldoening en energie opleveren. Dat zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om ook op lastige momenten door te gaan. En uiteindelijk zorgt het ervoor dat jij je doelen bereikt.

Ik wens je veel succes op deze vaak heel mooie weg. Wil jij hulp of een vorm van coaching? Neem dan contact op dan bespreken we samen wat er mogelijk is. Misschien is de VIP-dag dan wel geschikt voor jou.

Kijk hier eens voor meer informatie.

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

2 reacties op “Heiligt jouw doel alle middelen?”

  1. Pingback: Van visie naar focus - renerensen.nl

  2. Pingback: 6 fouten die je als leidinggevende niet wilt maken - renerensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waanzinnig aanbod...

Heb jij mijn nieuwe e-book “Eerste Hulp Bij Werkdruk en Stress” al besteld? Niet? Dan kun je het hieronder alsnog doen!

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches