Het belang van een visie

Het belang van een visie is echt niet voor iedere leidinggevende duidelijk. Een vitale, gedeelde visie kan  het verschil maken in een organisatie. Maar een visie die in een organisatie uiteindelijk niet tot gedrag gericht op het realiseren ervan leidt is een dode letter, mist het vitale element.

Mandela zei daar eens over: “Actie zonder visie is slechts tijdverspilling, visie zonder actie is vooral dagdromen, visie met actie verandert de wereld”. Het gaat er om dat de mensen het handelen op de visie gaan richten, zo de visie leven inblazen, tot vitale visie maken.

Wat is er nodig?

Zeker in tijden van verandering is de organisatie aangewezen op een funderende overtuiging om het gedrag van de teamleden te stimuleren in een nieuwe richting. Maar….de werkzaamheid ervan is sterk afhankelijk van de leidinggevende. Hij/zij moet niet alleen volledig achter de visie staan, hij moet de visie schragen en dagelijks uitdragen.

Het is geen activiteit die je jaarlijks even afvinkt op een checklist voor leidinggevenden. Excellente leidinggevenden hebben oog voor de krachtbron die een vitale, gedeelde visie in de organisatie kan zijn en dat is in hun handelen herkenbaar.

Leidinggeven en visie

 • Hij verwoordt dagelijks de visie en de waarden van de organisatie op een uitdagende en toegankelijke wijze. Hij spreekt vaak over wat belangrijk en minder belangrijk is.
 • Hij bevordert een “samen kunnen we het”-gevoel in de organisatie. Hij stimuleert optimisme over de toekomst en het realiseren van de visie.
 • Hij organiseert een permanente dialoog in de organisatie over de vertaling van de visie in handelen: Een organisatie in het centrum van het land stelt zich daartoe regelmatig de vraag: ”Wat voor team willen we zijn?”. Het team vertaalt dat in 5 concrete gedragskenmerken en bespreekt periodiek hoe die zich ontwikkelen. Een ander team rondt dagelijks samen de dag af met de vraag: “Hoe liep het, wat kan morgen beter?“
 • Hij leeft de visie in zijn gedrag voor. Het werkt dan door via de lijn voordoen- nadoen, maar wekt ook het gevoel in de organisatie dat de visie er echt toe doet. Wat sterk geformuleerd: de leidinggevende leidt geen school, maar leidt een visie. De excellente leidinggevende laat niet alleen horen maar ook zien wat hij van belang vindt.

Zo kan het ook

Een bij het onderzoek betrokken schoolleider, die voor het interview zijn school even liet zien, groette elke leerling die op de gang aan het werk was bij naam en vroeg kort even iets over het werk of over thuis. Heel natuurlijk en vanzelfsprekend, maar met een hoge signaalwaarde: “Zo gaan wij hier met elkaar om.” Een excellente schoolleider in Overijssel bezoekt wekelijks een klas. Niet om de leraar te beoordelen, maar om met een deel van de leerlingen met een nieuwe methodiek of een nieuw instrument te experimenteren.

De kern:
Tot de kern teruggebracht:

de excellente leidingevende

is

de moeder van de actie

Ga jij ook aan de slag met jouw visie? Laat mij eens met je meekijken. Meer informatie vind je hier

Schrijf je in voor mijn blogs

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

12 reacties op “Het belang van een visie”

 1. Pingback: Duurzaam Leiderschap - renerensen.nl

 2. Pingback: Van visie naar focus - renerensen.nl

 3. Pingback: 4 manieren om de betrokkenheid van je leraren te vergroten - renerensen.nl

 4. Pingback: Investeren in verbinding - renerensen.nl

 5. Pingback: Tijd voor jezelf - renerensen.nl

 6. Pingback: Persoonlijk Leiderschap in 5 stappen - renerensen.nl

 7. Pingback: Wat is Persoonlijk Leiderschap? - renerensen.nl

 8. Pingback: Hoe overleef ik de Waan van de Dag? - renerensen.nl

 9. Pingback: Stop met managen, kies voor leiderschap - renerensen.nl

 10. Pingback: 6 fouten die je als leidinggevende niet wilt maken - renerensen.nl

 11. Pingback: Het belang van marketing en PR - renerensen.nl

 12. Pingback: 5 tips voor succesvol veranderen - renerensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waanzinnig aanbod...

Heb jij mijn nieuwe e-book “Eerste Hulp Bij Werkdruk en Stress” al besteld? Niet? Dan kun je het hieronder alsnog doen!

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches