Hoe overleef ik de Waan van de Dag? - renerensen.nl
Logo Eduqliq nieuw

Hoe overleef ik de Waan van de Dag?

Hoe overleef ik de Waan van de Dag? Deze vraag wordt door veel leidinggevenden aan het begin van de dag aan zichzelf gesteld.
Inmiddels mag ik van mezelf zeggen dat ik de nodige kennis heb over wat “de waan van de dag” wordt genoemd. Ik deel deze kennis graag met jou en ook in dit blog geef ik je weer tips hoe jij als leidinggevende volgens mij het beste om kunt gaan met de waan van de dag. Of anders gezegd: hoe overleef ik de waan van de dag? Dat hierin jouw persoonlijk leiderschap essentieel is moge duidelijk zijn.

Een voorbeeld van De Waan van de Dag

En ook al weet ik zo veel van deze waan van de dag. Het gebeurt mij zo af en toe ook nog weleens hoor. Dat ik er toch weer intrap….

Zo ook vorige week vrijdag. Ik was op de school waar ik een interim opdracht heb druk met van alles en nog wat. Ik was druk met zaken die zeker niet onbelangrijk waren. Maar ik deed niet wat ik zo moeten doen namelijk zorgen dat mijn voortgangsrapportage voor de directeur-bestuurder klaar was.

Wat komt er op mijn pad?

Zeker aan het begin van de dag liet ik me volledig leiden door wat er op mijn pad kwam: een groep die verdeeld moest worden omdat er geen invaller was, een telefoontje van een bezorgde ouder, een aantal mails die best hadden kunnen wachten en eerlijk is eerlijk…..ook een leuk appje van mijn vrouw over ons etentje die avond.

Wat ik eigenlijk moest doen, die voortgangsrapportage, kwam er op dat moment niet van. Op zich is dat een klus die ik graag doe. Het is ook voor mijzelf steeds weer een stuk reflectie op het werk dat je doet. Ik heb er dan ook zeker geen hekel aan.  Maar op dat moment liet ook ik me verleiden tot uitstelgedrag.

Veel van de activiteiten die ik op dat moment deed waren in feite smoesjes om niet te hoeven doen wat ik eigenlijk moest doen. Voor mij gold op dat moment ook: Hoe overleef ik de waan van de dag?

Hoe overleef ik de Waan van de Dag?

 ook ik, als expert op het gebied van de waan van de dag, ben er soms een willig slachtoffer van. Dan overkomt het mij ook gewoon. En gaan dingen zoals ze gaan. En niet zoals ik wil dat ze gaan.

Alleen heb ik inmiddels geleerd om er snel mee te stoppen en weer grip te krijgen op de dag. Om mijn eigen lessen in mijn eigen praktijk toe te passen. Wat ik doe? Hoe overleef ik de waan van de dag?

Het eerste wat ik dan tegen mezelf zeg is: “René, waar is je focus?” Ik heb gemerkt dat het hebben van focus mij helpt bij het plannen van mijn dagelijkse werk. En eigenlijk komt die focus voort uit bewustwording. Bewustwording in een aantal facetten:

–  Ik ben me bewust van mijn persoonlijke visie en missie
–  Ik ben me bewust van mijn doelen en ambitie
–  Ik ben me bewust van mijn persoonlijke kwaliteiten
–  Ik ben me bewust van mijn verantwoordelijkheid zowel jegens mezelf als mijn           organisatie

Deze 4 punten wijzen mij steeds de weg als ik merk dat de waan van de dag mij beetpakt. Ik ga dan even rustig zitten. Soms letterlijk met de benen omhoog en reflecteer op genoemde 4 punten.

Ik ben me bewust van mijn persoonlijke visie en missie

Het maakt helemaal niet uit hoe je visie en missie er uit zien. Van belang is dat jij je er van bewust bent en er naar handelt. Practice what you preach! Weet dat het enorm belangrijk is dat je zicht hebt op je persoonlijke visie en missie. Dat is de basis voor al je handelen en de start om grip te krijgen op de waan van de dag.

Is bijvoorbeeld verantwoordelijkheid een belangrijke waarde voor je? Neem dan ook de verantwoordelijkheid. Vooral naar jezelf toe en doe jezelf niet te kort door in de waan van de dag te blijven hangen.

Ik ben me bewust van mijn doelen en ambitie

Iedereen heeft doelen in zijn of haar leven. En iedereen heeft een ambitie. Als jij je bewust bent van je doelen dan kun je er ook naar handelen. Als je doel is om deze planperiode wel de doelen te realiseren dat weet je dat je niet tot het laatste jaar moet wachten met het in actie komen. Dan kun jij de waan van de dag echt niet gebruiken.

Als het jouw ambitie is om van jouw school de beste organisatie van het dorp of de stad te maken dan geldt hetzelfde. Dan kun je de waan van de dag missen als kiespijn!

Ik ben me bewust van mijn persoonlijke kwaliteiten

Iedereen weet wat zijn of haar sterke punten zijn. Maar niet iedereen weet wat zijn of haar ontwikkelingspunten zijn. En zeker niet iedereen heeft de urgentie om daar iets aan te willen doen. Dat hoeft op zich ook niet als je in staat bent om je sterke kanten voldoende tot zijn recht te laten komen. En ik garandeer je: als jij terecht komt in de waan van de dag moet je vaak al je persoonlijke kwaliteiten aanspreken om dit te veranderen!

Ik ben me bewust van mijn verantwoordelijkheid naar mezelf en de organisatie

Iedere dag opnieuw draag je de verantwoordelijkheid naar jezelf met je mee. Je verantwoordelijkheid naar je visie en missie, naar je doelen en ambities. Wees dan brutaal eerlijk naar jezelf en neem zo af en toe eens een moment om te kijken waar je staat en hoe je er in staat. Naar jezelf maar ook naar je organisatie. Niemand is gebaat bij een leidinggevende die de waan van de dag leidend laat zijn in zijn of haar doen en laten. Niemand!

De Waan van de Dag

Als jij de bovenstaande tips goed tot je neemt en vooral toepast in je praktijk dan ben ik er van overtuigd dat je een flinke stap kunt zetten om de waan van de dag de baas te worden. Dat gaat niet zomaar van de ene op de andere dag. Als je heel lang in een bepaalde structuur werkt duurt het minstens zo lang om hier uit te komen en je gedrag te veranderen. Houd daar dan ook rekening mee.

Wil je mijn hulp bij dit proces. Laat hier een reactie achter.

Schrijf je in voor mijn blogs

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches