Wat is Persoonlijk Leiderschap?

Wat is Persoonlijk Leiderschap? Je bent als leidinggevende de hele dag bezig om naast je afspraken allerlei mensen te woord te staan, zaken voor ze te regelen en calamiteiten op te lossen. Het is vaak storm! Aan het eind van de dag verzucht je dat je nu pas aan je eigen werk toekomt. Ik schreef hier al eerder over in een blog.  De waan van de dag regeert je leven als leidinggevende. Door deze waan van de dag is de kans op een hoge werkdruk aanmerkelijk groter. En als je niet goed uitkijkt heb je last van stress. Je persoonlijk leiderschap kan je helpen!

Verleiding

Als ik aan leidinggevenden vraag wat zij zo aantrekkelijk vinden aan hun werk, dan wordt steevast de afwisseling en dynamiek genoemd. Geen dag is hetzelfde. Er wordt iedere dag weer opnieuw een beroep op je gedaan en vooral op je flexibiliteit om te reageren op datgene wat je niet gepland hebt. Ik heb hier al eerder over geschreven.

Maar waarom zou je dit eigenlijk willen en doen? Vind je dat je altijd beschikbaar moet zijn? Help je andere(je medewerkers) graag? Of ben jij een leidinggevende die overal kansen ziet voor de ontwikkeling van de organisatie? Of wil je simpelweg de controle hebben, zodat er zo weinig mogelijk fout kan gaan? Allemaal verleiders om als leidinggevende mee te gaan in de waan van de dag.

Je voelt je belangrijk
Wat al deze verleiders gemeen hebben is dat zij je belangrijk laten voelen. Veel mensen doen een beroep op je en geven jou het gevoel dat je nodig bent. Het maakt dat je jouw werk als leidinggevende als betekenisvol en zinvol ervaart. En dat is heel motiverend. Het is een van de belangrijke pijlers om je in je werk op je plek te voelen: dat anderen behoefte hebben aan jouw kennis en kunde. Dus wat kan daarop tegen zijn?

Het grote nadeel van al deze verleiders is, dat je heel snel geneigd bent om erop in te springen vanuit een korte termijn bevrediging van je behoefte. Je kunt direct in actie komen en voor een ander het verschil maken, wat een directe energierush geeft. Lekker!

Het gevolg: de kater
Maar wat gebeurt er als je steeds blijft ingaan op deze waan van de dag? Dan baal je dat je niet gedaan hebt wat je gepland had. Je bent nog niet opgeschoten met datgene wat heel belangrijk is en al een tijd op je bord ligt. Dat moet dan ’s avonds of op een ander moment die je liever had besteed aan privézaken.

Maar ja, jij hebt je laten verleiden, dus je moet zelf ook de consequenties daarvan dragen. En dat voelt niet fijn. Als je dan later de dag nog eens naloopt, dan zijn de energiegevers van de waan van dag stiekem iets waar we wel met genoegen aan terug kunnen denken. Dus morgen doen we het toch weer zo.

Ben je van betekenis?

Maar ben jij als leidinggevende op deze manier wel echt van betekenis voor anderen? Voor je medewerkers bijvoorbeeld. Je maakt ze door deze manier van werken best afhankelijk van je. Je krijgt bijvoorbeeld medewerkers die verslaafd zijn aan jouw oplossingsgerichtheid.

En als je dan een keer niet beschikbaar bent, dan kan dat je nog wel eens verweten worden. Vaak worden leidinggevenden gezien gezien als een faciliteit die ter beschikking hoort te staan van het personeel. Dus ze blijven een beroep op je doen en er komt geen einde aan de waan van de dag.

Wat is Persoonlijk Leiderschap?
Misschien is het dan raadzaam om eens bewust stil te staan bij jouw persoonlijk leiderschap. Hoe staat het daarmee? Want persoonlijk leiderschap gaat vooral over jezelf: leiderschap ontwikkelen over je eigen werk en leven.

Zelfreflectie, zelfbewustzijn en zelfsturing zijn belangrijk om vorm te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. En daarmee aan je persoonlijk leiderschap.

Wat vind je belangrijk?

Want dat is ook erachter komen wat je belangrijk vindt en waar jouw grenzen liggen. Dat je je bewust bent van de alledaagse dingen maar wel in de context dat jouw gedrevenheid als leidinggevende je niet teveel wordt.

Dat betekent dus ook dat jij heel bewust nee kunt zeggen en dat je dat vervolgens ook doet. Dan is het ook belangrijk dat je niet over de waan van de dag heenvliegt, maar juist bewust stilstaat bij wat er gebeurt. Zo vaak als dat mogelijk is.

Taken en werkzaamheden
Wat zijn taken en werkzaamheden die ik graag doe en waar ik energie van krijg?

Als je naar die lijst kijkt, welke twee dingen vind je dan het allerleukst?
Wat zijn de werkzaamheden die je nu wel allemaal doet maar waar je echt geen energie van krijgt?

Als je jezelf regelmatig deze vragen stelt dan gaat dat van invloed zijn op de inhoud van je werkzaamheden. Dat kan niet anders. Dus het gaat ook invloed hebben op de waan van de dag.

Voor mij is Persoonlijk Leiderschap:

  • Blijven werken aan de doelen die je jezelf hebt gesteld: in je eigen tempo, niet    altijd vol gas.
  • Jezelf vragen durven stellen.
  • En ook: sparren met collega leidinggevenden, je partner of anderen waarmee jij goed kunt praten
  • Stilstaan bij- en genieten van wat je hebt bereikt. Op persoonlijk vlak maar zeker ook met je organisatie.
  • Obstakels zien en onderkennen, hier bewust mee omgaan en ze tackelen als dit nodig is.
  • Duidelijk aangeven wat je van de ander verwacht en waar je grenzen liggen, en  ook ‘nee’ kunnen zeggen.

Persoonlijk Leiderschap begint bij jou

Persoonlijk leiderschap begint dus bij jezelf. Het vereist dat je goed nadenkt over de vraag wie je wilt zijn en regelmatig ‘pas op de plaats maakt’ om de kracht in jezelf te zoeken. Ben ik wie ik wil zijn? Doe ik wat ik wil doen? Wat heb ik nog nodig? Om deze vragen te beantwoorden, kun je regelmatig eens goed naar jezelf kijken.

Ook kun je als schoolleider veel voordeel halen uit feedback van je collega’s en bijvoorbeeld je partner. Door regelmatig te sparren, blijf je scherp op zaken waar je aan wilt werken. Gedreven en met passie werken is ontzettend fijn, maar het mag je niet te veel worden. Je kunt nu eenmaal niet alles willen…

Ontwikkelen van Persoonlijk Leiderschap

Dan sluit ik dit blog af met enkele tips die je kunnen helpen om je persoonlijk leiderschap te blijven ontwikkelen:

  • Zoek en ontwikkel de kracht in jezelf. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat zijn je –visie en missie? Wat wil je betekenen voor anderen/voor jezelf? Wat wil je    bereiken? Zelfkennis is de basis van persoonlijke groei en ontwikkeling.
  • Jij voert de regie. Stel jezelf doelen en werk daar in jouw tempo aan. Voelt het   niet prettig op enig moment? Laat het even los en stel het bij. Het belangrijkste is dat jij het naar je zin hebt en dat je een goede balans vindt tussen werk en privé.
  • Sta open voor verandering. Zorg dat je blijft meebewegen met de ontwikkelingen van jouw leiderschap. Overweeg eens een andere baan. Kan erg verfrissend zijn!

Ik kijk graag mee naar jouw Persoonlijk Leiderschap. Start hier.

Schrijf je in voor mijn blogs

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

1 reactie op “Wat is Persoonlijk Leiderschap?”

  1. Pingback: Hoe overleef ik de Waan van de Dag - renerensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waanzinnig aanbod...

Heb jij mijn nieuwe e-book “Eerste Hulp Bij Werkdruk en Stress” al besteld? Niet? Dan kun je het hieronder alsnog doen!

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches