Meer grip op jouw dag - renerensen.nl
Het logo van renerensen.nl

Meer grip op jouw dag

Meer grip op jouw dag. Maar je bent leidinggevende en je ervaart bijna dagelijks de “waan van de dag” in je werk. Je ervaart werkdruk en wellicht stress. Je wilt meer grip op jouw dag en je wilt minder geleefd worden. Als het even kan wil je helemaal afscheid nemen van de waan van de dag.

Je wilt zelf de regie pakken en zelf bepalen hoe jouw dag er uit ziet. Dat betekent dan meteen iets voor jou zelf. Voor je gedrag en voor bepaalde gedragspatronen.

Jouw Waan van de Dag

Je weet heel goed dat jij zelf in actie moet komen wil je een gedragsverandering bereiken. Je zult wat moeten doorbreken en je moet jezelf nieuw gedrag aanleren. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat niets zo moeilijk is als het veranderen van gedrag dat vaak al jaren is ingesleten en wat je min of meer op de automatische piloot laat zien. Meer grip op jouw dag komt dan ook niet zomaar.

Dan zul je vast weleens hebben gehoord dat veel van die gedragsveranderingen niet lukken. Tenminste niet op de lange termijn. Vaak zie je wel resultaat op de korte termijn. Je ervaart dan wel dat het kan maar toch val je op een gegeven moment weer terug in je oude gedrag en is er eigenlijk niets veranderd. Waar ligt dat dan aan? Heb je het gewoon niet goed aangepakt?

Voorbeeld

Je kent wel het voorbeeld van iemand die wil afvallen. Het doel is dan om bijvoorbeeld 10 kilo af te vallen omdat je broeken toch wel erg strak komen te zitten en er zelfs  soms een randje bovenuit komt. Buik vet dan wel te verstaan. Je begint heel gemotiveerd want je wilt niet alleen afvallen maar eigenlijk ook wel gezonder gaan leven.

Je maakt een mooi trainings- en eetschema en je gaat energiek aan de slag. En het gaat goed. De eerste kilo’s verdwijnen. Toen was er dat feestje. Je wordt verleid en neemt toch dat wijntje en ook de gepresenteerde bitterbal sla je niet over. Je slaat een keer hardlopen over. Ach weet je, die 10 kilo afvallen gaat me toch niet lukken. Ik doe ooit nog weleens een andere poging maar nu stop ik er even mee.

Herkenbaar?

Je hebt vast wel iemand in je omgeving voor ogen. Of misschien herken je jezelf wel in dit voorbeeld.
Toch is het mogelijk om succesvol bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Zoals bij het krijgen van meer grip op jouw dag. Maar daar is meer voor nodig dan alleen een goede motivatie.

Als je alleen op motivatie probeert te veranderen dan is de kans veel groter dat het je niet gaat lukken. En dat komt simpelweg door wat je in het voorbeeld ook leest. Na verloop van tijd neemt je motivatie af. Als je in die tijd geen nieuw gedrag hebt aangeleerd dan val je echt terug in je oude gedrag.

Meer grip op jouw dag

Wat betekent dit nu voor jou als leidinggevende? Als je echt gemotiveerd bent om niet meer geleefd te worden door de waan van de dag dan moet je aan de slag. Je moet aan de slag met je eigen gedrag. Want jouw gedrag zorgt ervoor dat je patronen in stand houdt.

Jouw gedrag zorgt ervoor dat er ineens een medewerker voor je neus staat die dringend iets met je moet bespreken. Of die ouder die je een deel van de ochtend claimt omdat er iets is. Daar moet je iets aan doen om te voorkomen dat je aan je eigenlijke werk niet toekomt. Meer grip op jouw dag kan je daar erg bij helpen.

Wat is er nog meer van belang als je iets wilt veranderen? Het lijkt zo logisch maar toch ontbreekt het vaak. Wat dat is? Een doel. Een helder doel waarom je iets wilt veranderen. Wil je van de waan van de dag af? Vraag jezelf eerst dan eens hardop af waarom je dat wilt. Waarom wil je dat veranderen? Waarom belemmert de waan van de dag jou?

Jouw doel

Als je erover gaat nadenken is het van belang om je doel niet te groot te maken. Gebeurt er dan iets dan is de kans groot dat je er meteen de brui aan geeft. Formuleer een concreet en dicht bij jou gelegen doel. Maak het niet te groot. Deel je doel met mensen in je omgeving zodat zij op de hoogte zijn.

Niets is fijner dan een compliment ontvangen als je vooruitgang boekt. Aanmoediging is broodnodig als je met ontwikkeling bezig bent. Het stimuleert enorm en geeft je een kick om vol te houden.

Als jij als leidinggevende persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt, als je je oude ineffectieve gedrag wilt doorbreken en er nieuw meer passend gedrag voor wilt ontwikkelen dan kan dat echt. Je moet er wel een aantal dingen voor doen. Maar als je dat doet dan staat niets jou meer in de weg om je impact te vergroten en blijvend te vergroten en dat is toch een prettig vooruitzicht.

Afscheid nemen van de Waan van de Dag

Hoe kun jij er als leidinggevende nou voor zorgen dat je wel stappen maakt in je ontwikkeling en oud gedrag vervangt door nieuw gedrag dat je helpt om afscheid te nemen van de waan van de dag?

–  Schrijf een duidelijk ontwikkeldoel voor jezelf op. Wat wil je ontwikkelen?
Waarom wil je juist dit doel ontwikkelen? Wat is je motivatie?
–  Verdeel je ontwikkeldoel in kleine tussenstappen. Beschrijf dit in concreet        gedrag. Wat zijn de stappen?
–  Deel in je omgeving wat je aan het doen bent. Vertel waarom dit voor jou              belangrijk is en vraag om feedback.
–  Bedenk van te voren op welke momenten je het moeilijk zou kunnen krijgen. Bedenk voor die momenten een tip die je kunt gebruiken.
–  Kijk bij voorkeur iedere dag even terug op hoe het ging. Schrijf voor jezelf op wat je hebt ervaren en hoe dit past in je ontwikkeling. Was het goed of juist minder? Wat heb je geleerd?

Blijf jezelf ontwikkelen

Als jij jezelf als leidinggevende wilt ontwikkelen is het van belang je goed te realiseren wat je al goed kan. Wat je al makkelijk afgaat. Of waarom je op de plek zit waar je nu zit. Je bent immers leidinggevende en er zijn redenen waarom je bent aangenomen om te doen wat je nu doet.

Welke talenten zet jij in om in jouw organisatie het verschil te maken? En hoe gaat je dat af? Waar loop je tegenaan? Als de conclusie dan is dat er best nog wat te ontwikkelen is (en bij welke leidinggevende is dat niet zo) dan kun je het bovenstaande gebruiken om de eerste stappen te zetten.

Als je daarbij hulp kunt gebruiken kijk dan hier.

Schrijf je in voor mijn blogs

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches