Verbinden is het nieuwe goud - renerensen.nl
Het logo van renerensen.nl

Verbinden is het nieuwe goud

Verbinden is het nieuwe goud. Met enige regelmaat heb ik het met leidinggevenden die ik begeleid over delegeren. Een onderwerp dat voor menig leidinggevende op zijn minst lastig is. Want loslaten is vertrouwen durven geven. Delegeren dus ook. Dit betekent dat een project misschien weleens anders loopt dan jij had gedacht. Dat je een keer moet toegeven dat een deadline niet wordt gehaald.

Maar is dat nou zo erg?

Conflicten vermijden

Waarom is vertrouwen geven of delegeren nu moeilijk? Soms helpt een voorbeeld om tot de kern te komen. Ze helpen om de kern te raken en geven het noodzakelijke inzicht waarom loslaten voor een leidinggevende moeilijk is. Wat ik merk is dat het vaak aankomt op het elkaar durven aanspreken tijdens het proces. En aanspreken is voor menig leidinggevende lastig en ingewikkeld. Hieronder zit vaak de angst om iemand te kwetsen. Bijvoorbeeld omdat hij/zij de gemaakte afspraken niet nakomt.

En de nog dieper liggende angst dat er als hij de medewerker wel aanspreekt er weleens een conflict kan ontstaan. En conflicten worden liever vermeden. Nog dieper kijkend gaat het hier eigenlijk over communicatie. En dat doe je op zijn minst met zijn tweeën.

Kaders afspreken

Wat communiceer jij als leidinggevende wel en wat niet? Heb je hier weleens over nagedacht? En hoe communiceer je dat dan? Stuur je je medewerkers wekelijks een mail met actiepunten en vergadermomenten? Of doe jij het anders? Ik kan hier ook geen standaard antwoord op geven. Simpelweg omdat dat standaard antwoord er niet is. Wat je wel en niet communiceert en de manier waarop je dat doet ligt helemaal aan de situatie en wie je voor je hebt. Mij helpt het altijd om samen met een team daarover afspraken te maken.

Eigenlijk een soort kaders waarbinnen ik blijf. Dat is echt geen hele waslijst waar niemand meer wijs uit wordt maar gewoon drie of vier dingen die je samen afspreekt om te doen. Wel voeg ik er altijd aan toe dat ik iemand er op aanspraak als hij/zij zich niet hieraan houdt. Omgekeerd mag en kan dat natuurlijk ook. Ik ervaar wel dat als je dit samen afspreekt een groep makkelijker functioneert. Er wordt verantwoordelijkheid genomen. Naar elkaar maar ook naar het proces.

Verbinden is het nieuwe goud

Dan over naar verbinden. Om te kunnen verbinden is acceptatie essentieel. Acceptatie van jezelf als het gaat om je mens zijn en je leidinggevende zijn en ook de acceptatie van die mindere eigenschap die jij ongetwijfeld ook bezit. Net als ik die heb.

Laatst had ik het met een leidinggevende die ik coach over haar mindere eigenschappen. Ze gaf aan dat ze zich vaak onzeker voelt als het gaat over het nemen van besluiten. Als ik aan haar vraag om deze voor slechte eigenschap ‘onzekerheid’ eens positief om te buigen denkt ze even na. Uiteindelijk benoemt ze dat haar onzekerheid maakt dat ze heel goed nadenkt voordat ze haar mening geeft en ze die daarbij ook nog eens prima kan onderbouwen. Met een grote glimlach kijkt deze vrouw me aan. De volgende keer als er weer een besluit wordt genomen weet ze van wanten. En ook waarom ze van wanten weet.

Geen leiderschap zonder verbinding

Als je mensen niet weet te verbinden, dan kun je ook geen leidinggeven.  Maar hoe ontstaat verbinding? Het start vaak met delen van wat er in je omgaat. Je gevoel delen en laten merken hoe jij ergens in staat.
Vraag jij weleens feedback over jouw leiderschap?

Krijg je dan terug wat voor een leider jij bent in de ogen van die persoon of van je team?
Ik weet wel dat je als leider voortdurend balanceert. Aardig of autoritair, toegeeflijk of dwingend, richting geven of loslaten, vertrouwen of controle. Ben jij als leidinggevende duidelijk in wat je verwacht en congruent in je gedrag?  Ben jij in staat om verbinding te maken met je medewerkers?

Verbinding hebben en houden is dé uitdaging voor leidinggevenden in de huidige maatschappij. Verbinding gaat over oprechte interesse. Over oprechte betrokkenheid. Met jezelf, met de ander, met je team, met de organisatie, met de wereld om je heen

Ben jij een echte verbinder?

Welk cijfer geef je jezelf als het gaat om het verbinding maken? Deel jij talenten met elkaar. Durf jij te benoemen waar je van jezelf van baalt? Vraag iemand om je te helpen de mindere eigenschappen om te buigen naar je kracht. Durf te accepteren wie je bent! Verbinden begint immers bij jezelf!

Wil jij met mij aan de slag met verbinding maken?  Als eerste met jezelf en de rest volgt daar vanzelf uit. Gebruik de button hieronder om je belangstelling te laten blijken. Ik neem snel contact met je op.

 

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

1 reactie op “Verbinden is het nieuwe goud”

  1. Pingback: 4 manieren om de betrokkenheid van je leraren te vergroten - renerensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches