Vertrouwen: sleutel tot succes

In het blog ‘Vertrouwen: sleutel tot succes‘ gaat het vooral over vertrouwen.
Over vertrouwen is veel te doen. Hele boeken worden er inmiddels over geschreven. Zelf heb ik met veel plezier o.a.  ”De snelheid van vertrouwen” ‘ van Stephen M.R. Covey gelezen. Ik kreeg dit boek van mijn vrouw toen ik in juli 2010 startte als zelfstandig ondernemer.

Veel van de ontwikkelingen die in gang zijn gezet en keuzes die ik heb gemaakt zijn beïnvloed door de inhoud van dit boek.
Nu zou je kunnen denken, vertrouwen, nou en? Vertrouwen is niet veel meer dan een deugd. Covey maakt echter in zijn boek duidelijk dat vertrouwen een concreet en meetbaar fenomeen is en een economische factor van belang!

Zijn formule is gebaseerd op het inzicht dat vertrouwen altijd gevolgen heeft voor twee factoren, namelijk snelheid en kosten.
Wanneer vertrouwen afneemt, neemt ook de snelheid af en stijgen de kosten. Wanneer vertrouwen toeneemt, neemt ook de snelheid toe en dalen de kosten. Zo simpel en voorspelbaar is het.  Een voorbeeld uit het boek van Covey:

”Jim” een straatverkoper in New York verkocht koffie en donuts aan passanten die op weg waren naar hun  kantoor. Rond ontbijt- en lunchtijd had Jim altijd lange rijen wachtenden. Het viel hem op dat klanten zich lieten ontmoedigen door de lange wachtrijen en ergens anders koffie gingen halen. Het was hem duidelijk dat zijn grootste probleem de tijd was die hij nodig had om af te rekenen. Uiteindelijk koos Jim er voor een mandje met wisselgeld neer te zetten en de klanten zelf te laten afrekenen. Nu zou je kunnen denken dat klanten expres verkeerd zouden afrekenen of extra wisselgeld uit het mandje haalden. Het omgekeerde bleek echter het geval te zijn. Vrijwel alle klanten waren eerlijk en vaak gaven ze extra fooi omdat de klanten het prettig vonden dat Jim ze zo vertrouwde. Door op deze manier het vertrouwen te vergroten kon Jim zijn omzet verdubbelen zonder extra kosten te maken”

Wat betekent vertrouwen?

Wat betekent dit voor leidinggevenden? In hoeverre zijn zij in staat om hun medewerkers dat vertrouwen te geven wat nodig is om te werken aan de ontwikkeling van zichzelf en in het verlengde ervan aan de ontwikkeling van de organisatie?

U bent als leidinggevende de “Jim” in het bovenstaande voorbeeld. U stelt vast dat het proces op uw organisatie ook wel een verandering cq verbetering kan gebruiken. Hoe gaat u dat aanpakken? Durft u, net als in het voorbeeld, te vertrouwen op de medewerking van uw medewerkers. Durft u dat? Of blijft u als uiteindelijk eindverantwoordelijke op de controle zitten?

Om letterlijk te controleren of het proces zo verloopt als u het heeft bedacht? Nogal een afweging lijkt me. Een afweging met gevolgen voor u en uw medewerkers. Ontwikkelingsgericht leiderschap gelooft in de kracht van mensen. Ik geloof dat er door medewerkers vertrouwen te geven mooie ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.

Ik geloof dat medewerkers tot volle bloei kunnen komen door het vertrouwen in hen uit te spreken. Dat daardoor de snelheid van de verandering toeneemt en voor u als leidinggevende uiteindelijk de kosten zullen dalen!

Vertrouwen: sleutel tot succes

Het vertrouwen dat je als leidinggevende kunt geven aan je medewerkers geeft een ongelooflijk goed gevoel. En iedereen die wel eens onvoorwaardelijk vertrouwen heeft gekregen van iemand anders zal dat gevoel herkennen. En misschien wel het allermooiste hiervan is het besef dat we hetzelfde voor anderen kunnen doen.

Dat is niet perse gemakkelijk, want er is een zekere dosis moed voor nodig, om onvoorwaardelijk vertrouwen te geven aan anderen. Je kunt immers niet iemand voor de helft vertrouwen geven. Het is volledig vertrouwen of geen vertrouwen. Een middenweg is er naar mijn mening niet.

Daarom kun je je deze eigenschap alleen eigen maken op basis van principes van ontwikkelingsgericht leiderschap. En voor ontwikkelingsgericht leiderschap zijn visie, initiatief, overtuiging, verantwoordelijkheid, wijsheid en kracht nodig.

Stel jezelf eens de vraag, hoe staat het met mijn bereidheid tot het geven van vertrouwen?

Wil jij aan de slag met Vertrouwen in jouw organisatie? Laat hier een bericht achter.

Schrijf je in voor mijn blogs

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

1 reactie op “Vertrouwen: sleutel tot succes”

  1. Pingback: Hoe krijg je een goed functionerend team? - renerensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waanzinnig aanbod...

Heb jij mijn nieuwe e-book “Eerste Hulp Bij Werkdruk en Stress” al besteld? Niet? Dan kun je het hieronder alsnog doen!

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches