Waarom doen ze niet mee?

Waarom doen ze niet mee? Dat hoorde ik een schoolleider zeggen tegen een collega tijdens een directieoverleg waarbij ik aanwezig was. Een beetje doorvragen leerde me dat deze schoolleider in zijn ogen alles deed om het zijn team heel erg naar de zin te maken maar dat hij toch niet ervaarde dat het team meeging in de richting die afgesproken was. Hij gebruikte nog net niet het woord apathisch als hij het over zijn team had, maar daar kwam het feitelijk wel op neer.

Herkenbaar

Wel heel herkenbaar, dat probleem. En ik weet zeker dat er veel schoolleiders zijn die zich in dit probleem herkennen. In een coachingscall een paar weken geleden zei een andere schoolleider bijna hetzelfde. “Mijn team is zo afwachtend, ik zou willen dat ze eens wat meer initiatief namen“.

Ook deze schoolleider verbaasde zich over de passiviteit binnen haar team. Wat ze ook probeerde. de mensen kwamen niet in de actiestand. En dat is voor iedere schoolleider die kansen ziet voor de school erg vervelend. Want je hebt je team daarbij toch echt nodig.

Waarom doen ze niet mee?

Maar waar ligt dat dan aan? Waaraan ligt het dat jij je team niet meekrijgt zodat ze in actie komen? Het is dan handig dat je als schoolleider eens goed analyseert wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Want dat kan aan honderd verschillende dingen liggen. In het voorbeeld van die schoolleider uit de coachingscall lag het aan een gebrek aan duidelijkheid over de te varen koers. Daardoor was het team niet gemotiveerd om aan de slag te gaan. Het is echter niet altijd zo duidelijk.

Wat vaak helpt is duidelijkheid creëren. Dat schreef ik al. Duidelijkheid over de te varen koers maar ook duidelijkheid over wat het uiteindelijke eindresultaat moet zijn. In het onderwijs is vaak sprake van een duidelijke deadline(lees einde schoolplanperiode) dus dat hoeft geen rocket science te zijn voor jou.

Afspraak is afspraak

Verder helpt het als afspraak afspraak is. Dat is een van de kenmerken van een professionele organisatie en doe daar dan als schoolleider je voordeel mee. Leef dat dan ook voor en geef het goede voorbeeld. Dat helpt vaak al een hele hoop. Je medewerkers zien dan steeds een goed voorbeeld en gaan dat na leven. En dat betekent automatisch dat ze in beweging komen. Precies wat jij wilt.

Vaak is het ombuigen van de situatie waarin een team niet in beweging komt niet zo moeilijk. Dat laten de bovenstaande voorbeelden wel zien. Vaak helpt het door als leider zelf in beweging te komen en het goede voorbeeld te leven. En je weet hoe het ook voor jou werkt: als je team het naar de zin heeft dan heb jij het ook naar de zin en wordt je taak als schoolleider een stuk eenvoudiger.

Want een team dat proactief zaken aanpakt en aan de slag gaat doet ook wat met jou.

Wil jij samen kijken hoe dit voor jouw team uitpakt? Start dan hier.

René Rensen

Omdat leiding geven vooral leuk is!

Ik geloof in de uitspraak “Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”. 

Leiderschap begint bij het écht kennen van jezelf. Als mens én als leider. Weten waar je talenten zitten maar ook weten op welke gebieden je (nog) tekortkomt en waar dus ontwikkeling mogelijk is.

Duurzaam Leiderschap gaat uit van het écht kennen van jezelf. Want als jij jezelf kent dan kun je werken vanuit focus, verbinding en vertrouwen. Dan geef je je intuïtie ruimte om onderdeel te zijn van je mens zijn én van je leiderschap.

Met mijn online trainingen train ik leidinggevenden in het onderwijs om meer vanuit de gedachten achter Duurzaam Leiderschap te werken. Om focus, verbinding, vertrouwen en intuïtie een plaats te geven in hun dagelijks handelen. 

Als jij duurzaam leiding geeft dan herken én erken jij jezelf als mens en als leider zodat anderen zich ontwikkelen door wie jij bent.

Via mijn blogs en via social media deel ik tips en inspiratie rondom Duurzaam Leiderschap. Wil je meer weten? Download dan eens mijn e-book

Schrijf je in voor mijn blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waanzinnig aanbod...

Heb jij mijn nieuwe e-book “Eerste Hulp Bij Werkdruk en Stress” al besteld? Niet? Dan kun je het hieronder alsnog doen!

renerensen.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches